100 % натуралният, ръчно изработен сапун има редица преимущества над повечето индустриално произвеждани сапуни. В тази кратка статия ще ви разкажем какви са те и защо натуралните сапуни са не просто по-добри за вас, но и за околната среда.

Индустриално произведеният сапун

На пръв поглед индустриално произведеният сапун е ароматен, красив и евтин, но дали е полезен за вас? Например, производителите на този вид сапун често премахват ценния глицерин, който естествено се получава в процеса на осапуняване с цел да го продадат за употреба в други козметични продукти. Глицеринът е важен за задържането на влагата в кожата.

Също така повечето сапуни съдържат изкуствени оцветители, аромати, втвърдители, пенители и други вредни вещества като триклозан. Триклозанът – регистриран като пестицид, е особено опасен, защото остава активен дълги часове след миенето. Освен че синтетичните вещества са опасни за човешкото здраве, те също замърсяват и околната среда защото не са естествено разградими и успяват да проникнат през филтрите на пречиствателните станции.

Алтернативата – 100% натурален, ръчно изработен сапун

Ръчно изработеният сапун от чисти естествени масла и богато ароматизиран с естествени етерични масла може да бъде истинско съкровище. Разбира се, не всички ръчно изработени сапуни са еднакво полезни – някои производители, например, използват изкуствени аромати под формата на парфюми. За да сте сигурни, че избирате най-доброто, търсете сапуни създадени от изцяло натурални базови и етерични масла, и други естествени съставки.

Примери за често използвани базови масла включват кокосовото, какаовото, маслото от ший, зехтина и други, всяко от които има уникални свойства като омекотяване, подхранване на кожата и придаване на еластичност. Кокосовото масло, например, е познато с подхранващото си и дезинфекциращо действие, и съдържанието си на витамин Е, който е изключително важен за здравето но кожата. Маслото от ший е също така с доказани лечебни за кожата свойства.

Различните етерични масла като лавандуловото, портокаловото, канеленото също могат да имат различни ползи и благоприятни действия върху кожата. Например етеричното масло от чаено дърво притежава силен антисептичен ефект.

Естествените съставки, които могат да се добавят в натуралния сапун са изключително разнообразни – от глина, катран, билки, плодове и морска сол до кафе, захар и мед.

Натуралният, ръчно изработен сапун може да направи за вас нещо много повече от измиването – той може да ви накара да се чувствате прекрасно!

Напишите първи коментар.

Вашият отговор

Трябва да влезете влезте, за да оставите коментар.